Alege mâncarea care poate să-ți schimbe starea și să te facă mai fericită, dar pe termen lung. Nu vorbim aici de recompensele alimentare „emoționale” când ne năpustim asupra cutiei de înghețată ca să depășim starea de tristețe. Dacă dieta ta este una sănătoasă și echilibrată și integrezi în ea câteva dintre delicatesele prezentate în acest articol, îți garantăm că vei câștiga o stare bună dispoziție care să dureze.
Dacă starea ta psihică este schimbătoare, ai toane, ești iritabilă sau nervoasă poate că ar fi cazul să observi ce „scârțâie” în viața ta. Este posibil să suferi de o anumită afecțiune medicală pe care numai medicul o poate identifica, dar în același timp nu ar strica să faci câteva modificări în stilul de viață.
Bei alcool și cafea mai mult decât este cazul? Faci suficientă mișcare? Care este nivelul tău de stres? Un alt aspect important care îți influențează starea mentală este propria ta dietă. Există o mulțime de variante de mâncare delicioasă și sănătoasă care nu-ți hrănesc doar corpul, ci și starea de spirit. Iată cele mai „simpatice” alimente care pot ameliora stările de tristețe.
Verziturile închise la culoare
Frunzele acelea de un verde închis, precum varza kale, au o mulțume de nutrienți ce include fibrele care echilibrează nivelul de zahăr din sânge, vitaminele B pentru sănătatea creierului și minerale precum fierul. Studiile au arătat că o deficiență de fier este asociată cu anxietatea și cu perturbarea neurotransmițătorilor, ceea ce oferă și mai multe motive pentru a consuma aceste legume nutritive.
Somonul
Somonul este o sursă importantă de acizi grași omega-3, care te ajută să-ți îmbunătățești starea mentală. Acizii grași omega-3 sunt elemente cruciale în dezvoltarea sistemului nervos și a creierului. Sunt, de asemenea, cantități importante de proteine și vitaminele B12 și acizi grași omega-3 din somon. Dacă nu ai avut obiceiul să consumi somon, poate ar fi cazul să te împrietenești ușor-ușor cu el și să-l inviți mai des la masă. Îl poți asezona cu legume la cuptor sau la abur, orez brun, salate proaspete și multă zeamă de lămâie.
Carnea de curcan
Fiind bogată în triptofan, carnea de curcan ajută la producerea unui neurotransmițător numit serotonină. Când ai niveluri scăzute de triptofan în corp, serotonina se dezvoltă mai puțin, în felul acesta crescând stările de depresie sau de anxietate. Carnea de curcan are, de asemenea, tirozină, un aminoacid care este legat de neurotransmițători. Carnea de curcan este o opțiune sănătoasă și slabă în grăsimi, deci ideală s-o introduci mai des în dietă. Îl poți adăuga în sendvișuri, fripturi cu diverse garnituri etc. Alte elemente nutritive pe care le găsești în carnea de curcan sunt: vitaminele B6 și B12, precum și zinc. Deficiențele de zinc duc la exacerbarea stărilor de depresie și anxietate.
Semințele de chia
Aceste alimente-minune sunt bogate în acizi grași omega-3, precum și nutrienți precum fier, calciu, fibre și proteine. Semințele de chia sunt bogate și în magneziu, cel care știm că ne ajută să avem o stare de bine. Sunt atât de multe beneficii ale consumului semințelor de chia încât nu doar că îți vor îmbunătăți starea de spirit, dar și starea organismului. Cea mai simplă modalitate de a le încorpora în dietă este să le adaugi în smoothie-uri sau shake-uri proteice.
Ouăle
Ouăle erau considerate acum ceva vreme alternative mai puțin sănătoase din cauza conținutului bogat de grăsimi (colesterol), dar o mulțime de studii au demonstrat că nu afectează nivelul colesterolului așa cum se credea inițial. Dacă îți plac ouăle și le introduce în dietă, te pot ajuta să ai o stare psihică mai bună. Sunt bogate în vitamina B12 și vitamina D, precum și în proteine. Ouăle au o substanță numită colină care ajută sistemul nervos și ajută la formarea neurotransmițătorilor și a seleniumului, un antioxidant. Când consumi alimente bogate în antioxidanți ajuți sănătatea creierului și cultivi starea de bine.
Lintea
Aceasta este o sursă important de folat, o vitamină care ajută la dezvoltarea sistemului nervos. Cei care au deficiențe de folați în organism sunt mai predispuși la a dezvolta stări depresive. Lintea conține și fibre, acestea ajutând la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, au proteine, vitamina B6 și fier. Vitamina B6 ajută la producerea neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina. Dacă nu obișnuiești să consume linte, găsește modalități creative de a o introduce în alimentația ta zilnică. O poți adăuga în salate, supe creme etc.
Avocado
Partea bună a acestor super alimente este nu numai că te ajută să ai o stare de spirit mai bună, dar sunt și delicioase. Este adevărat că avocado este bogat în grăsimi, dar în acele grăsimi care sunt bune pentru organism. În plus, sunt surse improtante de fibră, vitamina B6 și vitamina C. O altă vitamină benefică pe care o poți asimila dacă mănânci avocado este vitamina B5, cea care ajută al dezvoltarea neurotransmițătorilor.
Alimentele fermentate
În ultimii ani cercetările în domeniul nutriției au arătat legătura dintre creier și intestin. Astăzi, studiile au demonstrat legătura dintre intestine și bacterii și faptul că probioticele pot ameliora stările depresive.
Alege alimente fermentate precum varza murată și murăturile, în general, kombucha sau chiar iaurturile fără lactate, sunt surse excelente de probiotice.
Ciocolata neagră
Există un motiv pentru care te simți mai bine după ce mănânci o bucată de ciocolată și nu este numai de la zahăr. Ciocolata, în special cea neagră, este foarte bună pentru sănătate. Conține o substanță numită feniletilamină (ce ajută la eliberarea de endorfine) și anandamidă, pe care cercetătorii o numesc „fericirea chimică”. Ciocolata este o sursă excelentă de antioxidanți și poate îmbunătăți starea de spirit. Pentru opțiuni mai sănătoase, alege ciocolata cu procent mare de cacao, ciocolata neagră, în cantități moderate.
Ghee sau untul clarificat
Dacă nu agreezi untul sau nu poți să-l consumi pentru că ai o intoleranță sau alergie alimentară, poți opta pentru ghee. Acesta este produs din unt, dar nu are același efect în corp. Este excelent pentru îmbunătățirea stării mentale. Se mai numește și unt clarificat și are o mulțime de grăsimi nutritive precum și vitamina D care ajută la vindecarea tractului digestiv, ajutând formarea bacteriilor bune pentru intestin.
Semințele de floarea soarelui
O sursă importantă de vitamine B6, E și magneziu, semințele de floarea soarelui pot fi o alternativă viabilă, mai ales pentru cei care sunt alergici la nuci. Poți adapta orice rețetă ce folosește nuci, adăugând semințe de floarea soarelui. Le poți presăra în salate sau peste gustări de tipul fructelor sau brânzeturilor.
Migdalele
Acestea sunt surse excelente de proteine, vitamina E, fibre și magneziu. Vitamina E este un antioxidant ce ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. În plus, îmbunătățește concentrarea și memoria. Nu numai că pot ajuta la ameliorarea stării psihice, dar cu adevărat pot îmbunătăți starea de sănătate, în general. În plus, e foarte ușor să le introduci în dieta zilnică. Poți combina unul de migdale cu felii de mere, poți folosi făina de migdale în diverse rețete de deserturi.
Ardeiul gras
Fie că este verde, galben, portocaliu sau roșu, ardeiul gras este o sursă excelentă de elemente nutritive (vitamine și minerale) și este sărac în grăsimi. Conține vitamina C care ajută la dezvoltarea sistemului nervos și la îmbunătățirea concentrării. Studiile arată că vitamina C reduce stresul și ajută la starea de spirit.
Sardinele
Ultimele, dar nu cele din urmă, sardinele sunt o opțiune bună, asta în cazul în care îți plac. Ele vin cu o mulțime de nutrienți care îmbunătățesc starea de bine. În plus, au un conținut important de vitamina D, proteine, selenium și acizi grași omega-3.
Iată cum poți deveni mai fericită și mai relaxată doar făcând mici schimbări în dieta ta de zi cu zi și introducând alimente „prietenoase” cu creierul. Fă măcar una-două schimbări și observă cum viața ta se va schimba în bine. Dă o șansă unora dintre aceste opțiuni sănătoase și vezi ce se întâmplă.
Poftă bună!