Cele zece porunci ale nutritiei, consumul acelor alimente fara de care organismul nu poate fi sanatos.
Lactatele contin mult calciu, indispensabil organismului aflat in crestere (sunt alimente excelente pentru sanatatea dintilor si a oaselor). Pe langa calciu, lactatele contin peste 25 de vitamine, proteine, aminoacizi si glucide. Cu toate acestea, laptele de vaca este indicat copiilor cu varsta de peste un an (pana la acea varsta poate exista pericolul ca ei sa dezvolte o alergie la proteinele din lapte). E recomandabil ca micutii sa consume lapte si branzeturi nu foarte grase, de exemplu iaurturi partial degresate, branzica de vaci sau urda, cas dulce etc.
Un mar pe zi tine doctorul departe – zice un proverb anglo-saxon… Ce au merele atat de special incat nu se poate trai fara ele? Pe langa gustul lor delicios de proaspat si racoritor, merele sunt bogate in fibre, in vitaminele A, B1, B2, C si in substante nutritive precum: magneziul, fosforul, fierul si potasiul. Da-i puiului tau mere cu coaja! Daca inlaturi coaja, nu va mai beneficia de substantele antioxidante din fruct.
Morcovii sunt legumele indragite ale copiilor. Iar cei mici stiu de ce. Consumati cruzi sau in diverse mancaruri sau ciorbite, morcovii sunt surse excelente de betacaroten, fibre, minerale, vitaminele din complexul B, fier, potasiu, fosfor, sodiu, vitaminele A si C.
Rosiile abunda si ele in vitamina C. De asemenea, contin fosfor, sodiu, calciu, potasiu, magneziu, acid oxalic si sulf. Un alt aliment-minune este spanacul, mai ales daca este consumat crud. Pregateste-i copilului tau salate delicioase cu spanac, rosii, morcovi, toate asezonate cu ulei de masline si zeama de lamaie.
Da-i micutului tau sa pape broccoli. Daca ii place gustul, poti sa-i dai sa pape crud, cu putin sos de branzica de vaci. Daca nu suporta gustul de broccoli, il poti fierbe si pasa si-l adaugi in diverse mancaruri (supe pasate, budinci etc.). Broccoli e considerat alimentul anti-imbatranire, intareste sistemul imunitar si apara organismul de radicalii liberi, responsabili cu aparitia cancerului.
Pe cat posibil, foloseste uleiul de masline atunci cand ii gatesti micutului. Este sanatate curata! La supe sau ciorbe adauga-l la sfarsit, dupa ce a fiert mancarea. La salate, prepara un sos cu zeama de lamaie, putina sare, ulei de masline si un strop de miere. Trebuie sa stii ca cel mic are nevoie de multe proteine pentru a se dezvolta armonios. Pestele alb si carnea de pui sunt surse excelente de proteine si nu numai.
Pestele alb (codul, merluciul, pastravul), de exemplu, contine putine grasimi si este bogat in vitamine (complexul B, A, D si E). Carnea de pui contine vitaminele B, dar si minerale – zinc si fosfor. Nu-i da copilului pielita de la pui, este bogata in colesterol.