Înainte să începi un regim ce promite rezultate fabuloase după câteva zile de consum exclusiv de sucuri – proaspăt preparate și livrate direct la ușa ta, eventual – este bine să știi dinainte la ce să te aștepți.
Dacă ești preocupată de corpul tău, de sport și sănătate în general, și ai un cont (cel puțin) pe social media, atunci cu siguranță ești la curent cu mărturiile pe care diverse persoane din sfera virtuală le postează despre experiența lor cu sucurile proaspete și despre fenomenul de „juicing”. Iar dacă suferi de o afecțiune de piele, stomac sau tiroidă, posibil să fi auzit deja o tonă de informații despre efectele miraculoase ale sucului de țelină, care a revoluționat, putem spune, felul în care oamenii încearcă să rezolve o problemă de sănătate fără să mai ia tratamente și pastile. Și, cu certitudine, fiind vorba de sute de surse diferite, din Statele Unite până în Thailanda și din Germania până în Australia și Noua Zeelandă – avem de a face cu informații noi și benefice care, da, ne pot da și nouă idei și inspirație să încercăm această cale. Personal, am testat felurite variante ale dietei lichide, de aceea, în cele ce urmează, doresc să disec până mai în profunzime acest trend, cu bune și cu rele.
Cum stai cu rinichii?
Dacă rinchii tăi nu filtrează suficient de bine, încercarea de a ține o dietă lichidă – care nu este altceva decât o cură extraordinar de intensă de detoxifiere – te-ar putea duce într-o direcție complet opusă celei în care vrei să ajungi. Pentru că mai toată lumea se încântă la început și este motivată de rezultatele pe care le-ar putea obține – mai puține kilograme, mai multă energie de la fructele, verdețurile și legumele vii consumate, și, bineînțeles, perspectiva unei suferințe interne ameliorate sau chiar vindecate ¬–, există multe exemple de oameni care-și adună forța și-și mobilizează voința să încerce cura cu sucuri. Fie pentru trei, șapte sau 14 zile, sunt dispuși să plătească un preț – acela de a-și învinge temporar senzația de foame, poftele și instinctul de a mesteca și înghiți hrană solidă – cu scopul nobil de curățare și resetare a organismului, care îi va recompensa, la final, cu o siluetă mai zveltă și o stare mai bună, din toate punctele de vedere. Doar că în foarte multe cazuri, planul eșuează.
Atenție!!
Dacă pe parcursul regimului experiementezi simptome de amețeală, dureri de cap, leșin, letargie sau orice alte efecte fizice neplăcute – este înțelept să NU tragem concluzia că fructele și legumele din sucuri sunt de vină, ci că rinichii noștri, în primul rând, precum și celelalte căi de eliminare – colonul sau porii din piele, în al doilea – nu fac față exodului de toxine care se cere evacuat pe timpul unei astfel de cure. Fructele, verziturile și legumele exact asta fac: curățenie în celule, dislocând „mizeria” acumulată în organism, pentru ca să lase în urme un teren eliberat de reziduuri, cu alte cuvinte, un corp mai curat, care funcționează mai bine. Doar că atunci când când rutele de evacuare nu sunt deschise pe deplin – deoarece rinichii, ce compun principalul organ excretor, nu au capacitatea de a filtra în ritmul alert cu care sunt deversate reziduurile din celule – ne trezim inundați de toxinele care au fost dislocate, dar au rămas prizoniere în interior.
Social media versus Realitate
Deși dă bine să ne pozăm cu recipiente de sticlă pline-ochi de lichide viu colorate sau să arătăm în stories ce minunăție de fructe și vegetale proaspete avem pe blatul din bucătărie, gata de făcut cubulețe și pus cu grație în storcător, adevărul e că o dietă lichidă care să-și facă treaba ca la carte nu e despre zeițe ale Instagram-ului sau făpturi divine în colanți și bustiere, care, de cele mai multe ori, ne arată doar partea plină a paharului, la propriu și la figurat. Din păcate, mulți dintre follower-ii care nu aprofundează un pic știința din spatele principiilor de detoxifiere și care cred orbește că într-o bună zi vor trece pe sucuri proaspăt stoarse și își vor transforma radical viața – vor avea parte de o dezamăgire, din motivele expuse mai sus. Să treci peste noapte de la o dietă standard la una lichidă – fie pentru că mintea ta consideră că e o provocare atractivă, fie pentru că corpul tău chiar are nevoie de o schimbare pozitivă – e că și cum te duci la plajă în prima zi și te uită Dumnezeu la soare: vii acasă și fiecare părticică de piele de pe corp te doare și te ustură. Dar dacă ai răbdare să începi cu o oră și să crești expunerea progresiv, de la o zi la alta, cu pași mici, pielea se obișnuiește și vei avea un bronz frumos și trainic toată vara. La fel și în dietă, lichidă sau de orice alt fel: dacă vrei rezultate, pregătește-te de un drum lung, pentru că orice schimbare și restricție bruscă va da corpul peste cap. Iar simptomele resimțite pot fi atât de urâte, încât te vei grăbi să abandonezi, jurând că acea dietă nu este și nu va fi niciodată pentru tine.
Nimic nu se schimbă „peste noapte”
Nimic din ce crezi tu că merită nu se obține ușor: nici pătrățelele de pe abdomen, nici să stai în mâini sau să faci șpagatul, și, cu siguranță, nici să începi o dietă radical diferită de tot ce-ai făcut până acum. Iar dacă te presează timpul și cauți rezultate rapide, probabil vei vrea să stai departe de consumul exclusiv de lichide de dimineața până seara, mai multe zile la rând. Este drept că promisiunea unui astfel de regim – judecând după „poveștile” cu priză la public – e tocmai aceea că schimbarea devine posibilă de pe o zi pe alta și că nu trebuie decât să-ncepi ca să te convingi și tu. Dar motivația singură, fără o documentare în prealabil, nu te duce prea departe. Pentru mine, care am cochetat încă din 2013 cu dieta crudivoră, bazată în principal pe fructe și legume proaspete, lucrurile sunt, cu certitudine, mai complexe și mai nuanțate de atât. În ultimii șapte ani, am operat multiple modificări în stilul alimentar, ghidate după propriile descoperiri și intuiții, și nu după spusele lui x și y, indiferent că se cheamă Medical Medium sau FullyRawKristina. Iubesc fructele și legumele pentru potența lor detoxifiantă și transformatoare și beau regulat jumătate sau chiar un litru de suc proaspăt stors: de citrice iarna, de caise, de piersici sau de pepene verde vara, fără să mă tem de „prea mult zahăr” sau alte efecte secundare negative, pentru că știu exact ce efect au pe corpul meu și câtă forță am dobândit în rinichi. Dar pentru cineva nou aflat pe calea schimbării dietei, cu siguranță recomand introducerea unui singur pahar de suc (250 cl) de țelină sau de portocale pe stomacul gol, în fiecare dimineață, și văzut de acolo ce se poate construi pe termen lung.