Liste, planuri, bagaje, uraaa!, ne pregătim de vacanță! Concediul cu copiii poate fi relaxant, dacă știi cum să te pregătești. Dacă te stresează gândul că nu știi ce să-i dai să pape „în deplasare“, noi suntem aici pentru a-ți oferi soluții practice.
Dacă ai un bebeluș pe care îl alăptezi exclusiv la sân, ai scăpat ușor! Deși este mic, și nu te încumeți să mergi prea departe, nu-ți face prea multe gânduri – făceți-vă bagajul și plecați în concediu! Gândește-te că nu te vei mai întâlni cu această perioadă, când mâncărica bebelușului este în permanență la… tine.
Diversificarea alimentației la drum
Dacă ați început diversificarea, nu este cazul să intri în panică și să te gândești că nu poți pleca nicăieri pentru că va trebui să-i prepari piureurile de fructe și legume. Cu câteva săptămâni înainte de a pleca în concediu ia-i lui bebe mâncărică la borcănașe și încearcă să-l familiarizezi cu gustul. Cumpără-i piureuri de fructe simple ori cu cereale sau de legume cu cărniță ori făină de orez. Încearcă mai multe sortimente și vezi pe care le agreează, apoi, dacă totul merge în regulă, îți poți face stocul pentru vacanță. Calculează câte zile vei fi plecată și de câte ori îi dai să pape și vezi de câte borcănașe ai nevoie. Dacă cel mic bea lapte formulă, nu uita să iei și o cutie de lapte.
De ce „ustensile“ mai ai nevoie la drum: trei biberoane, o perie de spălat biberoane, un sterilizator de biberoane, o răzătoare de fructe (în cazul în care poți cumpăra fructe proaspete), o căniță, două lingurițe de plastic, o farfurioară, două bavețici, o gentuță termoizolantă, șervețele umede, șervețele uscate.
Cu cel mic la restaurant
Va fi o adevărată aventură să mergi cu cel mic la restaurant, dar nu te descuraja! Dacă îi iei suficiente jucării și obiecte de distras atenția, poate îl vei face să stea cuminte la masă și chiar să pape tot. Întrebă întotdeauna ospătarul care sunt cele mai proaspete mâncăruri. Micuțului îi poți comanda o supă (de pui, de roșii, de legume) sau o ciorbiță (de pui, de văcuță, nu de burtă!). Nu-i lua niciodată mâncăruri cu carne tocată (chifteluțe, musaca, sarmale etc.), nu poți ști ce-i în ele! O mămăliguță cu smântână sau o friptură de pui cu piure de cartofi pot fi alternative excelente. Peștele este foarte bun pentru cei mici, dar asigură-te că este proaspăt.
Ce ne luăm „la pachet“?
Pentru prima zi de concediu poți lua într-o lădiță frigorifică fructe proas¬pete, biberoane cu lapte, două iaurțele. Pregătește-i niște fursecuri sau niște pișcoturi de casă, acestea rezistă mai multe zile și sunt gustări excelente la drum.
Ferește-l de enterocolită!
Iată lista mâncărurilor vinovate de apariția diareei la cei mici: fructele sau legumele nespălate, apa de la robinet, înghețata la cornet, carnea insuficient preparată termic, laptele nepasteurizat și brânzetu-rile cumpărate din piață.