Când faci mișcare? Cel mai probabil după amiaza, după birou, dacă mai ai energie, te duci la sală să faci un antrenament sau să mergi la o clasă de grup. Sau ajungi acasă și încerci să te mobilizezi să faci măcar jumătate de oră de minute de mișcare. Ce-ar fi să începi ziua cu puțin sport? O să-ți dau în continuare și câteva argumente de ce este benefic să fac asta.
Începi ziua cu bine
În primul rând, ca majoritatea oamenilor, probabil că te regăsești nu de puține ori în situația în care sari peste antrenamentele tale. Pe măsură ce trece ziua, este ușor să te lași prinsă în zecile de sarcini pe care le ai de îndeplinit și să renunți tocmai la mișcare. Dacă începi însă de dimineață, te asiguri că ai bifat mișcarea și vei avea energie pentru întreaga zi. Chiar și jumătate de oră de mișcare în fiecare zi este perfect! Fie că te antrenezi acasă, fie în parc sau la sală, vei începe ziua cu dreptul.
Îți accelerezi metabolismul
Știai că antrenamentele îți accelerează metabolismul. Acest lucru înseamnă că organismul tău va fi „în priză” întreaga zi, vei arde calorii atunci când te vei antrena, dar procesul va continua și pe parcursul zilei, reușind astfel să scalid e kilogramele în plus sau pur și simplu să-ți menții greutatea dacă mai ai și „abateri” în dieta zilnică.
Sporești concentrarea, mintea devine mai clară
Mișcarea îți poate crește claritatea mentală ore bune după terminarea antrenamentului. Astfel ajungi la birou cu o minte clară și te vei putea concentra mult mai bine pe sarcinile pe care le ai de îndeplinit.
Îți vei îmbunătăți somnul
Să-ți spun un secret: atunci când te antrenezi seara, vei obosi corpul, însă mintea va fi în continuare alertă. Rezultatul: te va paște o insomnie nesuferită pentru că vei simți oboseala, dar creierul tău va vrea acțiune, nu înțelege că e timpul să vă odihniți. Dacă ai probleme cu somnul, te sfătuiesc sincer să eviți antrenamentele seara și să le muți dimineața. Dacă chiar nu ai cum să faci asta, măcar optează pentru sesiuni de mișcare ușoare, de tipul yin yoga, de exemplu, care este o practică pasivă și meditativă și care te poate ajuta să ai un somn mai bun și mai profund.
Ce trebuie să conțină un antrenament de dimineață
Începem cu încălzirea articulațiilor: gâtul, umerii, brațele, coloana, șoldurile, genunchii, gleznele. Urmează câteva exerciții tip cardio: săritul corzii, alergare pe loc, jumping jacks etc. Mobilizăm întreaga musculatură a corpului, putem face exerciții izometrice de tipul: planșei, scaunului la perete (stăm lipiți de perete cu genunchii îndoiți).
Pentru picioare sunt excelente genuflexiunile, fandările.
Pentru spate și brațe: flotările din planșă sau din genunchi.
Pentru abdomen: planșa, abdomenele clasice (crunch-uri), pe spate, cu genunchii îndoiți și aducem cotul la genunchiul opus și schimbăm partea.
La final, încheiem antrenamentul cu câteva exerciții de stretching, menite să întindă musculatura și să prevină apariția contracturilor musculare.