Obezitatea reprezinta o problema cu care copiii se confrunta din ce in ce mai des.
Copiilor nu le e deloc usor sa scada in greutate si astfel mare parte din copiii obezi se transforma in adulti obezi. Primul obiectiv in aducerea copilului la o greutate sanatoasa nu ar trebui sa fie pierderea kilogramelor excesive, ci stoparea procesului de ingras are si in timp, pe masura ce copilul creste in inaltime, distributia kilogramelor se va modifica.
Si unii copii trebuie sa tina dieta. In general, pentru scaderea ponderala trebuie sa se reduca numarul de calorii consumate sub forma de alimente solide si lichide, sa se faca mai multa miscare si cel mai important, sa se combine cele doua. Ca idee, un kilogram de grasime contine 7000 de calorii si, deci, trebuie sa se arda 7000 de calorii pentru a pierde un kilogram sau sa consume 7000 de calorii pentru a pune un kilogram. Spre exemplu, pentru ca un copil sa slabeasca un kilogram la doua saptamani, trebuie ca el sa reduca aportul caloric zilnic cu 500 de calorii. |n acelasi timp, nu este necesar sa se numere permanent caloriile; daca se face un calcul saptamanal, se va vedea unde este excesul. Ajutarea copiilor supraponderali sa slabeasca e un lucru important, insa esentiala este si prevenirea obezitatii. Acest proces trebuie sa inceapa inca din copilarie si nu este simplu, mai ales daca parintii sunt supraponderali. Obiceiurile alimentare nesanatoase si lipsa activitatii fizice sunt primele manifestari comportamentale ale copilului cu tendinta de ingrasare.
Reguli sanatoase pentru micutul tau. Iata cateva masuri care pot fi preventive dar si curative si pot ajuta copilul predispus la obezitate:
– Limitarea numarului de calorii provenite din lichidele pe care le consuma copilul. Multi copii beau zilnic prea multe sucuri de fructe si lichide carbogazoase.
– Evitarea meselor frecvente de tip fast food.
– Atentie la marimea portiilor consumate la fiecare masa. O problema comuna a copiilor supraponderali este faptul ca portiile sunt prea mari.
– Copiii nu trebuie fortati sa termine toata mancarea din farfurie. Ei trebuie sa stie sa se opreasca atunci cand sunt satui.
– Incurajarea activitatii fizice zilnice trebuie sa fie o prioritate: plimbari cu parintii sau bunicii, joaca afara din casa, mersul pe bicicleta, practicarea sporturilor in echipa.
– Limitarea timpului acordat televizorului si calculatorului si evitarea consumului de alimente in timpul acestor activitati.
– Comunicarea si discutiile referitoare la alimentat ia sanatoasa sunt importante, insa daca insisti prea mult asupra notiunilor de „calorie“, „grasime“ si „dieta“ in general, poate sa frustreze copilul si sa conduca la dezechilibre.