Tine minte: sanatatea puiului tau este cea mai importanta, hraneste-l corect!
O vorba populara spune ca pacatele parintilor se rasfrang asupra copiilor. Asa este! Ignoranta noastra ii poate imbolnavi pe copiii nostri. Cu siguranta iti iubesti puiul mai mult decat propria-ti viata, tocmai de aceea noi suntem aici pentru a trage cateva semnale de alarma si a aduce parintii „rataciti“ pe drumul cel bun.
Lapticul, cel delicios
Alaptatul la san este cel mai bun lucru pe care o mama il poate face pentru bebelusul sau. Nimic nu poate egala compozitia laptelui mamei si beneficiile pe care acesta le aduce pentru sanatatea puiului de om. Daca poti, alapteaza-ti bebelusul cat poti de mult (minimum sase luni). Nu-i da copilului lapte de vaca in primul an de viata (cu atat mai mult laptele nefiert). Pentru ca laptele este considerat un aliment, nu-i da mai mult de treipatru biberoane zilnic, altfel nu va mai manca altceva!
Atentie la diversificare!
Diversificarea alimentatiei micutului este foarte importanta si trebuie tratata ca atare. Am auzit multe mamici care spuneau ca nu au urmat o schema anume de alimentatie si ca, la patru luni, dadeau bebelusilor sa guste si din sarmale… Consulta medicul pediatru si nu te hazarda sa-ti hranesti copilul dupa propria inspiratie. Poti face gafe care vor afecta iremediabil sanatatea bebelusului tau!
Nu-l indopa!
Si acum imi amintesc cu groaza indemnurile mamei pe cand eram copil: „Mananca tot, nu lasa in farfurie bucatica rusinii!“, „Daca nu papi tot, nu iesi afara“. Pune-i micutului portii mai mici de mancare si lasa-l pe el sa-ti mai ceara „supliment“ daca nu s-a saturat. Nu-l ajuta sa devina un copil supraponderal, faci o mare greseala. Mai tarziu va deveni un adult supraponderal si va lua cu el tot „alaiul“ de afec- tiuni asociate cu obezitatea; bolile cardio-vasculare, diabetul etc.
Citeste etichetele produselor
Cand merg la hipermarket am un obicei prost: ma uit in cosurile de cumparaturi ale oamenilor si imi fac o idee despre stilul lor de viata. Ei bine, cand vad cate produse frumos ambalate pline de E-uri si alte mezeluri roz si frumos colorate cumpara romanii pentru copiii lor, imi vine sa tin prelegeri ad-hoc despre o alimentatie sanatoasa. Oameni buni, copiii au un sistem digestiv mult mai sensibil decat al nostru. Ei nu pot rezista „bombelor“ nutritive pe care le ingeram noi si, mai devreme sau mai tarziu, iti vei imbolna vi copilul! Citeste cu atentie etichetele produselor pe care le cumperi, nu te uita numai la pret si la super-oferta! Aditivii alimentari sunt conservanti sau coloranti al caror consum regulat poate genera boli necrutatoare – accidentele vasculare cerebrale, obezitatea, cancerul. Fereste-ti micutii de tot ceea ce inseamna aditivi alimentari de tipul: E 102 (tartrazina), E 104 (galben de chinolina), E 110 (oranj S), E 120 (acid carminic), E 122 (azorubina), E 127 (eritrozina), E 128 (rosu 2G), E 132 (indigotina), E 124 (rosu Ponceau).
Fara alimente prajite
Daca prajesti amidonul (cartofii) si zaharurile in grasimi poate aparea o substanta cancerigena numita acrilamida. Cel mai indicat este sa fierbi (la aburi sau in apa) sau sa pregatesti la gratar mancarea copilului, sa eviti pe cat poti prajirea. Ca exceptie, poti praji alimentele, dar nu in ulei de floareasoarelui, ci in unt, ulei de palmier (nehidrogenat) sau ulei de masline.