Invata sa-ti alimentezi corect copilul si vei face din alimentatie un aliat in lupta impotriva afectiunilor.
Micul dejun este obligatoriu.
Cu un continut echilibrat de carbohidrati, proteine si glucide, el este cel care furnizeaza energia necesara inca de dimineata. Copiii care nu iau micul dejun au un randament scazut peste zi, cu posibilitati reduse de asimilare a notiunilor predate. Langa cana de lapte, pe farfurie trebuie sa mai fie un sendvis sau un ou, o felie de paine si un fruct. Micul dejun al copilului nu este diferit de al tau, doar ca lactatele trebuie sa fie intr-o cantitate mult mai mare pentru copil.
Schimbarile aduc sanatate!
Convinge-ti copilul sa renunte la bauturile dulci acidulate in favoarea celor facute in casa. Cumpara unt (nu margarina), foloseste la prajit uleiuri nehidrogenate: ulei extravirgin de masline sau cel de palmier. Nu-i da sa manance mezeluri si dulciuri din comert! Pregateste-i, mai degraba, prajituri de casa. Gateste, umple casa de arome imbietoare, fii vigilenta cu reclamele care vor sa-l ademeneasca cu produse cu conservanti si E-uri!
Obiceiurile bune sa se adune!
Cina trebuie sa fie luata cel tarziu la ora sapte si sa fie usor de digerat, fara prajeli si excitanti (ciocolata sau cacao). Benefice pentru copii sunt fructele, salatele de cruditati si sucurile naturale, cele fresh pe care le poti pregati acasa. Invata-l pe cel mic ca fructele se mananca cu coaja, ca din ciorbe si supe nu se alege zarzavatul si ca dulciurile sunt bune, dar cu masura. Nu-i da dulciuri concentrate intre mese pentru ca-i vor reduce pofta de mancare. Nu folosi alimentele preferate ca stimulente; acest obicei va duce cu siguranta la instalarea obezitatii.
Citeste etichetele produselor!
Obisnuieste-te sa citesti eticheta alimentelor! Sa nu cumperi, daca produsele au aditivi, adica E-uri, coloranti, ameliatori de gust si conservanti. Multe dintre eczeme, alergii, crampe sau dureri de cap nu au o alta etiologie decat alimentele cu E-uri! Cele mai aratoase alimente sunt si cele mai nocive pentru organism. Numele generic al unui aliment nu ne spune nimic pana nu vedem compozitia lui. Tartrazina – E 102 (colorantul galben din sucuri, bauturi carbogazoase, produse de patiserie, bomboane, ciocolata, produse de cofetarie, biscuiti, cereale de mic dejun, jeleuri, inghetata) poate determina alergii, dificultati de respiratie, tulburari de vedere, poate declansa chiar crize de astm. Colorantii, ca de altfel toti aditivii, pe termen lung au potential cancerigen, determinand modifica ri in structura AND-ului. Glutamatul monosodic – E621 produce distrugeri ale celulei nervoase si poate determina aparitia tulburarilor de comportament, ADHD-ului. Ai grija, sanatatea copiilor tai, a familiei tale este in mainile tale!