Tot mai des în ultimii ani am auzit acest termen. E real? E un moft? Mai exact despre ce este vorba? Când suntem și când nu suntem meteosensibili? Nu cumva e ceva absolut normal și cu toții „suferim” de asta?
Multe întrebări s-au strâns în jurul acestui subiect. Poate este normal să fie așa, pentru că cercetătorii nu au putut pune punctul pe „i”, însă asta nu înseamnă că această… să îi spunem deocamdată stare sau afecțiune, nu există.
Meteosensibilitatea nu este o boală în sine, este o modificare a stării generale a organismului în funcție de condițiile meteorologice. Atunci când e soare și este o zi frumoasă suntem bine, optimiști, ne simțim tonici și avem chef să facem lucruri. Într-o zi întunecată, ploioasă, cheful tinde către zero, parcă și puterea de concentrare e afectată. Atunci spunem că suntem meteosensibili. Se pare însă că nu toată lumea este afectată de aceste schimbări, deci nu putem generaliza. Însă foarte multă lume invocă vremea urâtă ca pe un motiv de lipsă de chef.
Lipsa soarelui ne afectează starea
Acum șapte ani, în anumite zone din România, a avut loc un fenoment meteorologic – o inversiune termică – și am parcurs una dintre cele mai lungi perioade fără soare… mai exact, o lună de zile. Fenomenul nu era unul neobișnuit, ci durata acestuia era ceva nemainîntâlnit în ultimii ani. Ei bine, în acea lună, s-a remarcat o creștere a numărului de cazuri de depresie marcate printr-un număr crescut de vizite la psiholog. Cercetătorii au constatat că nivelul de anxietate a fost crescut, astfel că nimeni nu se simțea bine, dar nu își dădea seama exact care este cauza. Deci este evident că există o legătură între cum e vremea și felul cum ne simțim. Doar că nu toți o resimțim la fel.
Acum că am descoperit că suntem meteosensibili, ce ar fi de făcut?
Nu există un tratament, pentru că am stabilit deja că nu vorbim despre o boală. Însă, putem încerca să diminuăm efectele acestei afectări printr-o motivare personală, prin discuții cu noi înșine. Simplu și totuși complicat. Cam multe trebuie să facem de unii singuri, nu? Mai concret, foarte mult ajută exercițiile fizice, exercițiile de respirație sau yoga. Vorbim practic despre încercarea de a căpăta o stare generală de bine care să ne ajute să nu ne mai lăsăm influențați atât de mult de vremea de afară.
Tu ce părere ai, ești sau nu meteosensibil?
Ce reușești să faci ca să te remontezi?