O mudră (cuvânt în sanscrită ce înseamnă sigiliu, blocare sau simbol) este un gest al mâinilor care blochează și ghidează fluxul energetic și stimulează reflexele în creiere. Întinderea, curbarea, fixarea și atingerea vârfurilor degetelor trimit mesaje energetice corpului și minții.
Cum funcționează mudrele?
Fiecare zonă a mâinilor corespunde anumitor meridiane/canale (nadis) și sisteme ale corpului. Prin ținerea mâinilor sau a corpului în anumite poziții specifice, tradiția yoga spune că putem comunica în mod direct cu anumite părți ale corpului. Gesturile mâinilor pot fi practicate în scopuri spirituale, cu efect precis asupra minții și sufletului.
În Kundalini Yoga, mudrele de mână sunt folosite în timp ce se execută poziții ale corpului, pentru a maximiza efectul lor. Fiecare zonă a mâinii are o zonă reflexă asociată cu o parte a corpului și o zonă a creierului (asemenea reflexoterapiei). Degetele de la mâini și de la picioare sunt, de asemenea, începutul și sfârșitul meridianelor (nadis) – căi de energie care alimentează organele noastre interne și sunt conectate în mod specific circulației, digestiei, respirației și inimii.
În Hatha Yoga, mudrele sunt folosite pentru a ajuta la stabilizarea și calmarea minții.
Semnificația degetelor
Potrivit tradiției Ayurveda, cele cinci degete reprezintă cele cinci elemente ale naturii (și al corpului).
Astfel:
• Degetul mare reprezintă elementul FOC
• Degetul arătător reprezintă elementul AER
• Degetul mijlociu reprezintă elementul ETER
• Degetul inelar reprezintă elementul PĂMÂNT
• Degetul mic reprezintă elementul APĂ
Potrivit Kundalini Yoga, chakrele sunt, de asemenea, conectate cu mâinile.
Astfel, cele cinci degete reprezintă cinci chakre:
• Degetul mare: MANIPURA CHAKRA (chakra plexului solar)
• Degetul arătător: ANAHATA CHAKRA (Chakra inimii)
• Degetul mijlociu: VISHUDDHA CHAKRA (chakra gâtului)
• Degetul inelar: MULANDRAHA CHAKRA (chakra rădăcinii)
• Degetul mic: SWADISHTHANA CHAKRA (chakra sacrală)
• Palma reprezintă AJNA CHAKRA (chakra celui de-al treilea ochi).
Cum practicăm mudrele?
Modul în care folosim mâinile afectează fluxul de energie. Ele ne pot ajuta să conservăm și să stabilizăm energia. Prin practicarea regulată a mudrelor, este posibil să simți o serie de senzații:
• Căldură și frunicături
• Stare de bine și concentrare
• Minte alertă, revigorată și totuși relaxată
Atenție! Este posibil să te simți și rău. Orice practică energetică poate avea și acest efect, de la dureri de cap pânâ la oboseală. Totuși, ca și în medicina tradițională chineză, aceste rezultate sunt considerate ca fiind pozitive. Este o indicație clară că energia stagnată și negativă este perturbată și eliberată. Indicația este să continui practica până la dispariția simptomelor.
Poți practica oriunde, acasă, la birou, în parc. Totuși, sunt câteva aspecte de care să ții cont: ține mâinile cât mai relaxate; degetele tind să se curbeze (îndoaie) după o vreme, încearcă să le ții cât mai drepte, fără a pune prea mare presiune, însă. Presiunea cu care vei ține o mudră este moderată.
Când și practici mudrele?
Este bine să-ți faci o rutină, de exemplu dimineața, când te trezești sau înainte de practica yoga. Ideal este să fii într-o cameră aerisită sau chiar în natură. Poziția este din șezut, cu spatele drept, fără a avea corpul încordat. Poți sta, de asemenea, pe scaun, având grijă ca spatele să fie drept în permanență. Poți sprijini palmele pe genunchi. Respiră calm, profund. Relaxează întregul corp. Pentru o mai bună interiorizare și conștientizare a efectelor mudrelor, menține ochii închiși, cu focus pe spațiul dintre sprâncene (chakra celui de-al treilea ochi). Sigur că poți practica mudrele și în mers, în timpul plimbărilor în natură sau chiar când ești întinsă pe spate.
Cât practici o mudră?
Mudrele se ține de la 4 minute la 45 de minute, atunci când sunt încorporate într-o practică meditativă.
Ca remedii fizice se recomandă să se țină mudrele corespunzătoare afecțiunii timp de 30-45 minute.
Citește în articolele următoare beneficiile fiecărei mudre în parte.