Și adulții colorează, nu-i așa? Suntem mereu în căutarea unor activități relaxante, care să ne facă să uităm de stresul zilnic și să ne conectăm cu latura noastră creativă. Eu am descoperit de curând această modalitate și vreau să-ți împărtășesc din liniștea și bucuria pe care le simt atunci când colorez mandale
Crezi sau nu, cărțile de colorat pentru adulți câștigă din ce în ce mai mult teren pe piața de carte. Poate părea o joacă de copii, dar este o metodă excelentă de mindfulness pentru adulți.
Efectele benefice asupra psihicului
Psihologii sunt de părere că activitatea aceasta are același efect asupra creierului precum meditația. De fapt, chiar putem spune că este o formă de meditație, o modalitate prin care putem face mintea noastră hiper active să tacă și să se bucure de momente de liniște și relaxare. Practic, spune stop gândurilor generatoare de griji, ne relaxăm și accesăm o stare de creativitate în care dăm frâu liber imaginației. Nu ne rămân decât planșa de colorat, respectiv mandala, și setul de culori care mai de care mai plăcute (creioane colorate, carioca), care ne transpun într-un tărâm magic.
Sfaturi practice despre colorarea mandalelor
Ce este important atunci când începeți să colorați mandale este să porniți de la centru spre margini. Exact ca în viață, pornim din interiorul nostru și-l reflectăm în afară, creând realitatea exterioară. Este ca o călătorie din sine nostru lăuntric spre lume. Alege-ți o temă coloristică, alfel vei fi tentată să folosești toate culorile și riști ca mandala ta să arate mai degrabă ca o varză.
O activitate plăcută în familie
Dacă ai copii, îi poți „antrena” și pe ei în această nouă activitate și veți putea petrece timp de calitate împreună. Desigur, pentru cei mici alege modele de mandale mai simple, pentru a nu-i frustra cu nivelul de complexitate al colorării. Vei descoperi calități nebănuite precum răbdarea, inspirația în a asocia culorile, atenția la detalii, creativitatea.
După ce ați terminat de colorat mandalele, le puteți înrăma cu diverse rame colorate pe care le găsiți la magazinele de specialitate (Pepco, Jysc, Ikea) și veți înfrumuseța spațiul de lucru sau propriul cămin și veți aduce camerei o energie pozitivă. Simpla vedere a acestor mandale va aduce instant o stare de bine și amintirea unui moment petrecut în mod plăcut.
Curiozități despre mandale
Mandală înseamnă cerc sau sferă în limba sanscrită și simbolizează universul. Când privim o mandală, intrăm într-o stare de liniște, pace și echilibru și devenim mai creativi.
Știai că în cursul explorărilor sale cu privire la legătura dintre inconștient și artă, Jung a observat motivul cercului apărând în mod spontan? Desenele cu reprezentări ale unor cercuri reflectau starea sa interioară din acele momente. Pentru că era familiarizat cu scrierile filosofice din India, a adoptat termenul de „mandala”, descriind astfel desenele cu reprezentări ale unor cercuri, pe care el și pacienții lui le realizau. Jung a explicat că nevoia de a desena mandale a apărut în timpul momentelor sale intense de dezvoltare personală. Apariția lor indică faptul că la nivelul psihicului are loc o profundă reechilibrare. Jung era convins că pictarea mandalelor personale îl face pe individ să acționeze integral asupra personalității. El mai afirma că atunci când sinele reușește să se exprime prin desen, inconștientul răspunde determinând o atitudine de reverență față de viață. Când privim o mandală, ea ne armonizează forul interior, ne aduce liniște și pace, ne pune în echilibru, stimulează în noi idei creatoare, capabile să se orienteze spre un țel constructiv.